Sista dagarna i Bamenda

I veckan tog vi oss upp i bergen till Babungo Intergrate Mental Health Care (BIMEHC) och jag blev glatt overaskad over att se det val utarbetade centret. Det hade for tillfallet 12 boenden och en hel del personal. Varje boende har en egen skotare, det finns en kokerska, larare, sjukskoterskor m.m.
 
Nagot som jag redan visste men anda fick en chock nar jag horde ar att det endast finns EN psykiatrisk lakare i hela landet. Han ar forstas plaserad i huvudstaden men besoker centret varannan manad for att konsultera.
 
Resurserna for centret ar fa men det har byggt en bra grund for att allt ska fungera. De har bl.a en tradgard dar de odlar orter som anvands for traditionell mediciering, de har aven djur; hons och grisar, samt skordar sin egen mat.
 
Jag traffade tva kvinnor fran Holland som jobbade volontart pa centret. Den ena berattade att hon varit dar i olika omgangar under tio ars tid. Nar hon kom dit forsta gangen fanns nastan ingenting. Centret bestod da av sma morka lerhus dar patienter behandlades av en traditionell lakare. Hon sjalv fick bo tillsammans med lakaren och hans tio fruar. For att ta sig till markanden var hon tvungen att ga 45 minuter till byn for att sedan ta en av byns tva okada till marknaden. Internet fanns bara i Bamenda ca tre timmar darifran. Idag anvander de mobilt internet och hon har en bil sa att hon kan ta sig till stan om det behovs.
 
Efter besoket pa centret tog vi oss annu hogre upp i bergen och besokte en stor te-odling. Dar hade dom aven massor med djur; kor, tjurar, apor, ormar, strutsar och pafaglar.
 
Det var en handelserik dag och pavagen hem fick vi bevittna solen ga ner bakom det afrikanska diset i ett vackert bergslandskap.
 
Jag har hunnit besoka en av vara klubbar den har vecka ocksa och malat rattigheter med barnen. Resultatet blev lyckat efter en lang diskution med rektorn och inblandade larare. Att sprida information om manskliga rattigeheter i Kamerun ar ett tufft uppdrag och det galler att alltid sta pa sig for att inte bli trampad pa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0